Zelfbeeld

Zelfbeeld… Het beeld dat je van jezelf hebt, of maakt. Hoe iemand zichzelf ziet is zelden tot nooit hetzelfde als hoe andere mensen het zien.
Het bestaat uit allemaal laagjes die je jezelf hebt aangemeten, aan hebt geleerd, hebt toegepast, omdat het nodig was, wel zo handig of prettig was.
Maar heb je deze laagjes wel nodig? Zijn ze wel zo handig of prettig? Wat nou als je niet hoeft te doen alsof, wie ben je dan? Weet je dit van jezelf en durf je het te laten zien?

Wat ik zie in de psychiatrie is dat wij als hulpverleners er keigoed in zijn geworden mensen laagjes aan te laten brengen. Allemaal vanuit de goede bedoelingen. Omdat je dan wat minder opvalt, beter in de maatschappij past, minder in de problemen komt, wat makkelijker aanspreekbaar bent… Dit om de maatschappij minder tot last te zijn, wat soepeler te laten lopen, of omdat wij onze eigen idee├źn projecteren op de mensen die we begeleiden? Leggen we onze eigen normen en waarden op, of gaan we op zoek naar wat de mens zelf wil?

Wil de persoon wel meer contact, is het dan niet lastig om als kwetsbaar persoon al die mensen af te weren die van alles van je willen.. Wil je wel minder opvallen, of wil je juist meer opvallen, omdat dan het contact wat makkelijker gelegd wordt?
De maatschappij bestaat nu eenmaal uit kleuren en het is geen zwart/wit, niet eens alleen maar grijs… De kleuren is juist dat wat de wereld zo veel mooier maakt, hoe kan het dan toch dat het zo moeilijk is om een uitgesproken kleur te zijn?

Zelfbeeld… welke laagjes heb jij aangebracht? Welke laagjes vraag jij van je omgeving aan te brengen als ze bij jou in de buurt zijn? Welke kleur vind jij het mooist? En is dat dan de kleur die jij wilt zien, wilt laten zien, of die er daadwerkelijk is?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *