Vrijheidsdag

Vandaag is het bevrijdingsdag… Bevrijd van de oorlog, hoe zou dat zijn?
Gelukkig weet ik niet hoe het is en kan ik me er alleen een voorstelling van maken en die voorstelling is gruwelijk. Niet alleen bang zijn dat je zelf elk moment opgeblazen kan worden, maar ook dat je het leven van je familie en vrienden niet zeker bent.. Doodeng!

Elke dag in angst leven, angst voor de dood, maar ook te overleven omdat er een tekort aan voedsel is, schoon drinkwater, angst om te moeten vechten of een dierbare die er uit geplukt wordt.

Ik heb een paar jaar geleden met mezelf afgesproken dat ik mezelf verplicht om elk jaar met Bevrijdingsdag me echt in vrijheid te voelen, dit tegenover de landen, de mensen die in oorlog leven. Die niks meer en niks minder wensen dan dit gevoel dat ik hier in dit mooie kikkerlandje kan hebben. Ik kan zingend over straat (wat al een betere reden zou zijn dan waar de meeste oorlogen over gaan, maar dat terzijde), kwetsbare mensen worden geholpen, liefde mag getoond worden, een feestje mag gevierd worden en terrassen zitten vol op een mooie zomerse dag. We mogen in rokjes, korte broeken, paars haar of in een enorm zwart gewaad over straat en dan mogen we hier allemaal ook nog onze meningen over hebben.

Voor mij doodnormaal, maar voor anderen alles behalve…
Ik kan me er alleen een voorstelling van maken.. en daarom is het voor mij vrijheidsdag. Ik kan het me niet eens in mijn ergste nachtmerrie voorstellen hoe voor sommige mensen een echte Bevrijdingsdag zou moeten voelen…

Fijne Bevrijdingsdag en Vrijheidsdag lieve mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *